صنایع دستی حصیری؛ نخستین زیرانداز بشر
این انسان ها برای تولید کالاهای خود از روش دستی یا با استفاده از ماشین های ساده برای ضربه زدن، برش، دوخت و...به کار می بردند. مردم ماشین ها را با حرکت دادن دست و پاهای خود به کار می انداختند و مثل ماشین الات صنعتی نیاز به انرژی های فسیلی و برقی نداشتند.
این محصولات که بسیار زیبا و با ارزش، به صنایع دستی معروفند. این محصولات در زمان های گذشته کاربرد زیادی داشت، همچنین در عصر حاضر چیزی از ارزش این هنر کم نشده است و در دنیای مدرن بسیار محبوب می باشد. این محصولات زیبا و جذاب در کل دنیا به دلیل داشتن طرفداران زیاد، دهم ژوئن را روز صنایع دستی در جهان معرفی کرده اند.
حصیر از الیاف گیاهان مختلف به وجود می آید، در واقع حصیر بافی، به زیر و رو کردن و بافتن رشته های گیاهی به شکل های مختلف گفته می شود. که این کار را با استفاده از دست و پا، یا با کمک ابزارهای دستی ساده انجام می دهند. این محصولات را می توانند به شکل های ساده و نقش دار درست کنند.
حصیر بافی جزو یکی از صنایع دستی می باشد، که از زمان های دور در کشور ما و در دنیا طرفداران زیادی داشت. این هنر از گذشته تا به امروز، بسیار محبوب و رایج بوده است. بد نیست بدانید به دلیل در دسترس بودن مواد اولیه، در قسمت های جنوبی و شمالی کشور از این هنر زیبا به عنوان یک فعالیت خانگی برای گذراندن وقت خود و تامین مخارج زندگی استفاده می کردند. آنان محصولاتی را درست می کردند که کاربرد زیادی داشت مانند: سبد، زنبیل، پرده و غیره.
اما معمولا کسی در مورد تاریخ و چگونگی درست کردن بافت حصیر را نمی داند. حال اگر شما علاقه مند به شناخت صنایع دستی حصیری هستید، و می خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
این محصولات به دلیل روش بافتشان و نوع مواد اولیه اسم های مختلفی دارند به عنوان مثال:
ابزار ها و وسایل حصیر بافی
می توان گفت، قیچی، انواع چاقو، درفش، سوزن، ظرف آب ( برای خیس کردن رشته ها ) از مهم ترین ابزار های حصیربافی می باشند. مواد و مصالحی مانند شاخه های نازک درختانی مثل بید، ساقه گندم، برنج و برگ ها و ساقه های برخی از درختان مثل نخل و انواع نی در حصیربافی به کار می روند.
کاربرد وسایل و ابزارهای حصیر بافی
قیچی: برای بریدن چوب ها از قیچی تیز و نازک استفاده می کنند.
چاقو: از چاقو برای بریدن الیاف های ضخیم به کار می برند.
درفش: معمولا از درفش را برای شکستن ترکه ها و سوراخ کردن استفاده می کنند.
چسب: همان طور که از اسم آن معلوم است برای چسباندن چوب ها به هم به کار می رود.
مقوا: از مقوا برای بافتن وسیله های چهار گوش می توان استفاده کرد.
درفش با نوک پهن: وقتی بخواهیم بافی را باز کنیم از درفش پهن استفاده می شود.
آشنایی با روش تولید حصیر بافی
همان طور که گفته شده است، از برگ ها و ساقه ها و شاخه های نازک برخی از درختان رشته هایی تهیه شده است، که پایه و اساس هنر حصیر بافی می باشد. این رشته ها بسیار انعطاف پذیر هستند و به راحتی می توان آن ها را به شکل های مختلف بافت.
حصیر بافی از دو روش مشبک و پیچشی تشکیل شده است. در روش مشبک بافت ها به شکل هندسی و منظم می باشند، مانند: انواع حصیر و بامبو؛ ولی در روش پیچشی که مارپیچ هم به آن گفته می شود، در اول کار رشته ها را مانند طناب می بافند و بعد آن ها را به شکل مار پیچ به هم می پیچند تا محصول نهایی به وجود بیاید.
کسب و کار حصیر بافی
حصیر بافی در ایران و در جهان طرفداران خاص خودش را دارد که ایران جزء یکی از 16 کشور تولید کننده حصیر بافی می باشد. برای موفقیت در کسب و کار حصیر بافی باید به چند نکته توجه کرد. مانند: کیفیت، تنوع محصولات، شیوه های بازاریابی
حصیر بافی یکی از مشاغل خانگی ساده است، که با استفاده از یک نیرو انسانی می توان شروع به کار کرد و به مرور زمان می شود این کسب و کار را رونق داد. این شغل هزینه کمتری در تولید نسبت به دیگر کارهای خانگی دارد به این دلیل هزینه ابزار و مواد اولیه آن بسیار کم می باشد.
اگه شما هم هم علاقه مند به یادگیری حصیر بافی هستید و می خواهید این کسب و کار را شروع کنید، قبل از هر چیز باید طرز بافتن حصیر را یاد بگیرید. شما می توانید این هنر را در مراکز آموزشی صنایع دستی بیاموزید.
- ۰ ۰
- ۰ نظر